• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Харчування дітей

Харчування дітей в дошкільному навчальному закладі

Продукти харчування та продовольчу сировину протягом року поста­чали регулярно відповідно до заявок на продукти харчування.

У дошкільному навчальному закладі видача готових страв на групи здійсню­валася відповідно до графіка видачі їжі.

Аналіз виконання норм харчування за рік показав, що у цілому харчуван­ня дітей у дошкільному навчальному закладі здійснювалось наближено до норм, було раціональним, збалансованим, різноманітним.

Організація харчування дітей в навчальних закладах – це чітко регламентований процес, що регулюється чинними законодавчими нормами.

Якість харчування визначається багатьма чинниками, та найголовніший – сума бюджетних призначень, яка щорічно виділяється міською радою на закупівлю продуктів і продовольчої сировини для приготування їжі дітям. Від цієї суми залежить відсоток виконання норм харчування.

Відповідно до рішення Харківської міської ради від 18.01.2017 № 3 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти навчальних закладів м.Харкова у 2017 році" з 01.01.2017 грошові норми харчування вихованців дошкільних навчальних закладів міста комунальної форми власності складає: для дітей раннього віку 18 грн. (з розрахунку: 10.80 -батьківська плата та 7.20 - бюджетні кошти ) для дітей дошкільного віку 23 грн. (з розрахунку: 13.80 - батьківська плата та 9.20 - бюджетні кошти)

Звільняються від оплати:

  • діти-сироти та діти, що позбавлені батьківського піклування;
  • діти із сімей, сукупний дохід в яких на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищив рівня забезпечення прожиткового мінімуму;
  • діти, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС;

Розмір плати зменшується на 50% для батьків в сім’ях яких троє і більше дітей. (Порядок встановлення плати за перебування дітей в державних комунальних навчальних закладів).

Турбота про раціональне харчування дітей в нашій країні повинно стати державною задачею. Раціональне харчування – це фізіологічно повноцінне харчування людей з урахуванням їх віку, полу, характеру діяльності та інших факторів. Харчування дітей – надзвичайно важлива проблема будь якого суспільства, і в цьому не можна не погодитися. Вірно організоване харчування підростаючого покоління має велике значення для нормального фізичного та розумового розвитку дитини, тому як саме в перші роки.

/Files/images/bestgif.narod.ru_414.gif Однак без відповідних знань, про те, що потребує організм людини, які харчові цінності, не може бути забезпечене раціональне використання продуктів,та у результаті правильне та повноцінне харчування. Відомий радянський педагог В.А. Сухомлинський писав: «Я не боюся ще і ще раз повторювати: піклування про здоров’я – найважливіша турбота вихователя. Від життєрадісності, здоров’я, жвавості дітей залежить їх духовне життя, розумовий розвиток, сила знань, віра у свої сили».

/Files/images/пе.jpeg Корисна їжа

Молоко та молочні продукти. Молоко є високоякісним продуктом, в склад якого входять харчові речовини, які грають важливу роль в розвитку дитячого організму. В основному в їжу вживається коров’яче молоко. За своєму хімічному складу молоко різних тварин не однакове. Коров’яче молоко містить 2,8% білка у вигляді казеіна, альбумінна, глобулін на. Жир молока представляє собою тонку емульсію і легко устоюється, так як має низьку точку плавлення. Молоко є продуктом, легко усвояємим дитячим організмом; так білки молока устоюються на 95-96%, жири на 96%, вуглеводи на 98%. Додавання молока до змішаної їжі робить її більш усвояємою. В молоці, навіть парному, завжди містяться бактерії, які швидко розмножуються, тому дітям дають молоко тільки кип’ячене. Кип’ятити треба на сильному вогні не більше однієї - двох хвилин від початку закипання. Зберігати молоко слід у закритому посуді у холодильнику при температурі +2 -8 градусів. Широке вживання отримали консервовані молочні продукти у вигляді сухого, згущеного та замороженого молока. Сухе молоко виготовляється на заводах з свіжого натурального молока шляхом розпилення його в сильно обігріваємій камері. З такого молока можна готувати будь який вид дитячої їжі. Переноситься та освоюється воно дітьми також добре, як і натуральне молоко. В харчуванні дітей можна також вживати згущене молоко без цукру. Воно виготовляється з свіжого високоякісного молока шляхом його випарювання. Заморожене молоко можна вживати тільки після теплової обробки, тому що заморожування подавляє життєдіяльність мікробів, але не знищує їх. Молоко – незамінний продукт в дитячому харчуванні. Смак до молока слід прививати з самого раньмо віку, що успішно досягається у дошкільних навчальних закладах.

Яйця містять майже усі необхідні для дитячого організму харчові складові. Яйця містять велику кількість питних речовин, та добрі для вживання як раз у дитячому харчуванні. Однак збільшена кількість яєць не корисна для дитини. В день дітям від 1 року до 7 років можна давати пол. – яйця, від 7 років по одному яйцю в день. Не слід давати дітям сирі яйця, тому що у сирому ячному білку міститься овидин - речовина , яка погано впливає на вітамінний обмін в організмі.

М'ясо та м’ясні продукти. М'ясо дуже корисний продукт харчування завдяки вмісту в ньому значної кількості тваринних білків. Велике значення мають екстрактивні речовини м’яса, які збуджують апетит та стимулюють секрецію жельоз шлунка. Не рекомендується для дитячого харчування жирного сорту яловичина , свинина , баранина. Найбільш вигідним для дитячого харчування є нежирна яловичина, телятина, кури. У разі необхідності у дитячому харчуванні може вживатися консервоване м'ясо , але обов’язково тушено або варені.


Риба та рибні продукти. Деякі рибні жири містять значну кількість вітамінів А та Д. Дуже багата вітамінами печінь тріски, з якої отримують рибній жир. Для харчування дітей краще вживати менш жирні та менш кістляві види риб ( судак, тріска, морський окунь ). Для дітей молодшого віку краще вживати філе цих риб. Сельді також можуть бути використані у дитячому харчуванні. Дуже цінним продуктом є ікра, вона не потребує додаткової кулінарної обробки, вона вживається у натуральному виді.

Кiлькiсть переглядiв: 1188