Харчування дітей у закладі дошкільної освіти

Продукти харчування та продовольчу сировину протягом року поста­чають регулярно відповідно до заявок на продукти харчування.

У закладі дошкільної освіти видача готових страв на групи здійсню­ється відповідно до графіка видачі їжі

Організація харчування дітей в навчальних закладах – це чітко регламентований процес, що регулюється чинними законодавчими нормами.

Відповідно до рішення Харківської міської ради від 24.11.2021 № 928 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти навчальних закладів м.Харкова у 2022 році" з 01.01.2022 грошові норми харчування вихованців дошкільних навчальних закладів міста комунальної форми власності складає: для дітей раннього віку 35 грн. (з розрахунку: 21.00 -батьківська плата та 14.00 - бюджетні кошти ) для дітей дошкільного віку 40 грн. (з розрахунку: 24.00 - батьківська плата та 16.00 - бюджетні кошти)

Звільняються від оплати:

  • діти-сироти та діти, що позбавлені батьківського піклування;
  • діти із сімей, сукупний дохід в яких на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищив рівня забезпечення прожиткового мінімуму;
  • діти, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС;
  • діти, батьки яких приймали участь у антитерористичних операціях на Сході України
  • діти, переміщенні із зони АТО
  • діти з інвалідністю
  • Розмір плати зменшується на 50% для батьків в сім’ях яких троє і більше дітей. (Порядок встановлення плати за перебування дітей в державних комунальних навчальних закладів).

Турбота про раціональне харчування дітей в нашій країні повинно стати державною задачею. Раціональне харчування – це фізіологічно повноцінне харчування людей з урахуванням їх віку, полу, характеру діяльності та інших факторів. Харчування дітей – надзвичайно важлива проблема будь якого суспільства, і в цьому не можна не погодитися. Вірно організоване харчування підростаючого покоління має велике значення для нормального фізичного та розумового розвитку дитини, тому як саме в перші роки.

/Files/images/пе.jpeg Корисна їжа

М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові, зернові, бобові продукти.

регулярно споживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів. Пріоритетними продуктами цієї групи є рослинні продукти з високим вмістом харчових волокон.

Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовиниз кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D
Яйцяварені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності
Рибарізні сорти морської риби, маса порції - розморожена риба розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток
Хлібцільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба
Картоплявідварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравах
Злакові, зернові та бобовіперевага надається злаковим, зерновим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравах
Сокифруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту
Овочірізноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашені
Фрукти та ягодирізноманітні, сезонні, свіжі або заморожені
Кiлькiсть переглядiв: 1092