/Files/images/zanyattya/2017-06_art-08_img-1-min.jpg

Нормативно-правові акти, які зобов’язують операторів ринку розробити та впровадити систему НАССР:

  • Закон України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»(ст.20, 21);
  • Закон України № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;
  • Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»;
  • Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 41 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів»;
  • Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 42 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно додержання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами»;
  • Постанова Кабінету Міністрів України №896 від 31 жовтня 2018р. «Порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження».
Система НАССР стосується тільки безпечності харчових продуктів і не стосується їх якості

Впровадження системи НАССР в дитячих садках, школах, лікарнях –є гарантом якості в громадському харчуванні. ХАССП в дитячих садках і освітніх установах –це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP.

Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
* В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;
* Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
* Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:
* Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
* Особиста гігієна персоналу;
* Правильне прибирання відходів і сміття;
* Відсутність комах;
* Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
* Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.
Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання. Сюди входять:
* Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
* Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
* Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);
* Перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення:
Харчової продукції;
Придбання харчової сировини;
Контролю упаковки, в якій знадходять продукти;
* Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
* Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень фактичних параметрів від встановлених.

Требования ХАССП для школ и детских садов

Требования ХАССП для школы достаточно строгие, ведь от выполнения всех условий зависит здоровье детей, и базируются на основных санитарных правилах и гигиенических нормах. Необходимо разработать документацию (программы выполнения санитарных норм, анализ опасных факторов влияния на продукты, план ХАССП, протоколы проверки критических точек контроля), провести обучение персонала, пройти регистрацию мощности в Держпродспоживслужби.

Соблюдение основных принципов НАССР в учебных заведениях приводит к целому ряду положительных моментов:

  1. Невозможность попадания к потребителю некачественного продукта, ведь еще на этапе приема от поставщика можно в документальной форме отследить методы контроля, прошла сырье перед тем, как попасть в столовую;
  2. Контроль за санитарно-гигиеническими условиями технологического процесса (мытье и дезинфекция кухонного и столового инвентаря, соблюдение правил личной гигиены, уборка мусора и отходов, борьба с вредителями, приготовление блюд)
  3. Своевременная утилизация или возврат поставщику продуктов ненадлежащего качества;
  4. Исключение перекрестного загрязнения продукции путем соблюдения правил хранения пищевых продуктов, учитывая товарное соседство (согласно требованиям ХАСП, сырые и готовые продукты должны храниться отдельно).

Если вы беспокоитесь за репутацию вашей столовой, не хотите иметь проблем с государственными надзорными органами, стремитесь к эффективной и успешной работы в сфере общественного питания, то внедрение принципов НАССР станет для вас стабильной гарантией качества обслуживания безопасными продуктами и блюдами.

Кiлькiсть переглядiв: 188