Харчування дітей дошкільного віку вдома

Другий, третій роки життя – це перехідні періоди, коли харчування дитини поступово наближується до харчування дорослих. Найголовніша умова у всі вікові періоди, аби їжа забезпечувала необхідну потребу у білках, жирах, вуглеводах і калоріях для гармонічного росту і розвитку, що закладає основу здоров’я дитини.

З двох років дещо уповільнюється ріст дитини, але потреба у харчових інгредієнтах (білках, жирах, вуглеводах) висока при малих ще можливостях шлунково-кишкового тракту і нестабільності апетиту.

Необхідно так організувати харчування, щоб використані продукти не сприяли виникненню захворювань. І, як це не сумно, у наш час потрібно виключити з раціону саме ті продукти, які ми досить часто вживаємо, оскільки вони не потребують тривалої обробки. Більшість мам працює, у них не залишається сил і часу на приготування домашньої їжі, тому вони широко використовують полу фабрикати типу сосисок і ковбас, бутербродів і т. ін.

Що не рекомендовано використовувати у раціоні дітей?

У харчування дітей дошкільного віку неприпустиме використання:

- кулінарних жирів (маргарин та їх похідні), які містять трансізомерижирних кислот, що сприяють виникненню онкозахворювань;

-сирокопчених м’ясних гастрономічних виробів і ковбас, у зв’язку з вмістом у них великої кількості харчових домішок, у тому числі консервантів, ароматизаторів і ін., а також різноманітних екстрактивних і збудливих інгредієнтів;

-смажених у жирі (маслі) продуктів, виробів (пиріжків, пончиків, картоплі і т. ін.;

-оцту, гірчиці, хріну, перцю гострого (червоного, чорного) й інших гострих приправ;

-соусів типу майонез або на основі жирової емульсії, що містять оцет, гірчицю або інші гострі приправи (типукетчупу);

-міцного чаю, кави натуральної, а також інших продуктів, що містять кофеїн і будь-які стимулятори, алкоголь;

-газових напоїв (наслідками їх регулярного і постійного вживання є захворювання органів травлення; ожиріння; цукровий діабет і карієс; алергія;

-тонізуючих біологічно активних домішок до їжі (БАД), що містять елеутерокок,женьшень, радіолу рожеву, інші аналогічні компоненти, що впливають на ріст тканини організму, а також продуктів, що виробляють за допомогою перерахованих домішок;

-продуктів на основі генно-модифікованої сировини, що містять стимулятори росту (гормони, гормоноподібні речовини) й антибіотики.

Дітей старших року годують не більше 4 – 5 разів на добу з проміжками між їжею у 3 – 4 години. Добовий об’єм раціону харчування розподіляється приблизно так: сніданок – 25%, обід – 35%, полуденок 15%, вечеря -25%.

Останнє годування дитини проводять за 1 – 1,5 години до сну.

Орієнтовний режим харчування дитини:

7.30 – 8.30-сніданок

13.00 – 14.00-обід

16.30 – 17.00-полуденок

19.00 – 20.00-вечеря

Протягом тижня у раціоні дітей дошкільногоі шкільного віку мають бути присутні: молоко і молочні продукти (сметана, сир, яйця, творог), вершкове і рослинне масло, м’ясо або риба, хліб і хлібобулочні вироби, макаронні вироби, свіжі фрукти та ягоди, натуральні фруктові соки, овочі, зелень.

Дитина шкільного віку має щодня отримувати:

1.Риба 20-40

2.М’ясо 60-100

3.Сметана 5-10

4.Сир твердий 3-5

5.Сир кисломолочний

6.Молоко 350-450

7.Олія 6-8

8.Масло вершкове 12-21

9.Цукор 35-45

10.Овочі різні 180-190

11.Картопля 130-109

12.Крупи-макарони 30-45

13.Борошно 15-35

14.Яйця 1/4 – ½

15.Соки 50-70

16.Хліб пшеничний 75-120

17.Фрукти 75-100

18.Сіль 2-5

Оцінка фізичного розвитку дитини

Фізичнийрозвиток дитини вважається сумарним показником її здоров’я. Оцінити фізичний розвиток Вашої дитини Ви можете за допомогою графіків, які розроблені Всесвітньою організацією охорони здоров’я на основі дослідження фізичного розвитку дітей віком від народження до 5 років у 6 країнах світу.

Норми, розроблені Всесвітньою організацією охорони здоров’я є міжнародним стандартом фізичного розвитку дитини.

/Files/images/pitanie-serdze_490_310.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 3