1-го березня Україна святкує 100 років із дня ухвалення закону Української Народної Республіки про гривню - грошову одиницю УНР (01.03.1918)

Назва«гривня»походить від прикраси з золота або срібла у виглядіобруча, який носили на шиї (тобто— на «загривку»). Частіше за все це були м'яко закруглені обручі, з кінцями у вигляді голівоклевів, прикрашені кольоровоюемаллю.

Перше згадування «гривні» у значенні грошової одиниці зустрічається в«Повісті минулих літ». Тобто вже у VIII-ІХ ст. при здійсненні торгових операцій, сплаті данини гривня використовувалась як міра ваги і лічби. В ХІ столітті слово «гривня» набуло іншого значення— вагового. Вага срібла могла складатися з певного числа однакових монет, тому поступово виник рахунок їх на штуки.Монетнігривні проіснували до середини— другої половини ХІІІ століття, лише новгородські існували до кінцяXV століття. Гривня існувала доXVIII століттялише як вагова монета—«гривенка».

Випуск гривневих банкнот розпочався завдяки прийняттюУкраїнською Центральною РадоюЗакону «Про грошову одиницю, биття монети та друк державних кредитових білетів» від1 березня1918, і6 квітняперші гривневі банкноти з'явилися в обігу. Випуск гривень продовжився проголошенням гетьманату на чолі зПавлом Скоропадським, згодом був припинений і знову відновлений з приходом до владиДиректорії.

Кiлькiсть переглядiв: 65