Раціональне харчування

Харчування є одним з найважливіших факторів, що забезпечують нормальний потік процесів росту і розвитку дитини, стійкість до впливу несприятливих умов, високий функціональний рівень провідних систем організму.

Компоненти харчування. Харчові джерела вітамінів та мінеральних речовин

Біотин - Печінка, яєчний жовток, овес, овочі, горіхи, пророщене зерно
Вітамін А (ретинол) - Риб’ячий жир, печінка, нирки, молоко, масло, сир, яйця, маргарин, зелені листкові овочі, жовті та червоні фрукти й овочі (зокрема абрикоси, морква, помідори)
Вітамін В1 (тіамін) - Свинина, бекон, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, дріжджі, соя, риба, зелені овочі (зокрема горошок), картопля
Вітамін В12 (ціанкобаламін) - Печінка, м’ясо, яйця, дріжджовий екстракт, молочні продукти, риба. У рослинній їжі відсутній
Вітамін В2 (рибофлавін) - Клітковина, печінка, дріжджі, зернові зародки, м’ясо, соя, яйця, овочі, горіхи, молочні продукти (зокрема сир)
Вітамін В3 (ніацин) - Печінка, пісне м’ясо, продукти із цілого зерна, овочі (зелений перець, горошок, картопля тощо), риба, дріжджі, арахіс, сир, яйця
Вітамін В5 (пантотенова кислота) - Більшість продуктів, як-от: м’ясо, зернові продукти (зокрема з висівками, темний рис), овочі, дріжджі, яйця, горіхи
Вітамін В6 (піридоксин) - М’ясо, яйця, риба, хліб, зелені овочі (зокрема капуста), дріжджі, пророщене зерно та продукти з борошна з висівками, молоко
Вітамін Д (кальциферол) - Масло, маргарин, яйця, риб’ячий жир, жирна риба
Вітамін Е (токоферол) - Насіння, зелені листкові овочі, горіхи, хліб із висівками, маргарин, крупи, яєчний жовток, рослинна олія, пророщене зерно
Вітамін К - Зелені овочі, соя, печінка, рослинна олія, крупи, фрукти, горіхи
Вітамін С (аскорбінова кислота) - Чорна смородина, шипшина, солодкий перець, апельсини, лимони, помідори
Залізо - М’ясо, печінка, нирки, яйця, квасоля, сочевиця, шпинат, курага, дріжджі, інжир, чорнослив, крупи, горіхи, какао, патока
Йод - Морепродукти, печінка тріски, фрукти, овочі. Йодовані добавки містяться також у деяких сортах кухонної солі
Калій - Крупи, фрукти і фруктові соки, овочі, горіхи, м’ясо
Кальцій - Молоко, йогурт, сир, м’ясо, крупи (зокрема вівсяна), риба (зокрема сардини), зелені овочі (крес-салат, шпинат тощо), кунжут, горіхи
Лецитин (холін та інозитол) - Яєчний жовток, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, овес, горох і боби, горіхи, пророщене зерно
Магній - Зелені овочі (крім шпинату), хліб, молоко, яйця, арахіс, соя, кунжут, ціле зерно
Марганець - Листкові овочі, боби, горох, ананаси, продукти із цілого зерна, яєчний жовток, горіхи, насіння, чай, кава
Мідь - Зелені овочі, печінка, молюски, продукти із цілого зерна, сухофрукти, миндаль
Сірка - Яйця, м’ясо, риба, молоко, крупи. Міститься у всіх білках
Фолієва кислота - Печінка, зелені овочі, бобові, хліб, банани, продукти із цілого зерна, дріжджі
Фтор - Чай, морська риба
Цинк - М’ясо, продукти із цілого зерна, бобові

**

Продукти і страви, що рекомендують дітям.

Відповідно до Постанови Кабінету міністрів України від 24.03.2021 №305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"

НОРМИ споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування

Група харчових продуктівХарактеристикаЧастота включення до складу сніданку, обіду або вечеріКількість порцій для відповідної вікової групи на тижденьМаса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи
від 1 до 4 роківвід 4 до 6 (7) років
Овочірізноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашеніщодня на сніданок, обід та вечерю разом із зеленнюквашені овочі можуть пропонуватися дітям, віком від 4 років не частіше ніж три рази на тиждень (по одному разу на сніданок, обід та вечерю)15 порцій60 грамів80 грамів
Фрукти та ягодирізноманітні, сезонні, свіжі або замороженіщодня на сніданок або вечерю, а також на обід10 порцій60 грамів80 грамів
Сокифруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продуктудва рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечерідві порції120 мілілітрів180 мілілітрів
Фрукти та ягоди сушенірізноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачівтри рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечерітри порції20 грамів25 грамів
Злакові, зернові та бобовіперевага надається злаковим, зерновим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравахщодня у чергуванні із стравами з картоплі під час сніданку, обіду та вечерібобові пропонуються принаймні три рази на тиждень15 порцій80 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів)100 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів)
Картоплявідварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравахпід час сніданку, обіду або вечері з таким чергуванням: одна страва з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових, зернових/бобовихчотири порції80 грамів100 грамів
Хлібцільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хлібащодня під час сніданку або вечері та під час обіду10 порцій30 грамів30 грамів
Рибарізні сорти морської риби, маса порції - розморожена риба розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кістокдва рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечерідві порції40 грамів60 грамів
Птицяохолоджена/заморожена, крім водоплавної, маса порції без шкіри та кістокшість разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечеріпо дві порції на сніданок, обід та вечерю45 грамів60 грамів
Свинина, телятина, яловичинаохолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м’яса) частини тушки, маса порції без кісткидва рази на тиждень під час обідудві порції45 грамів60 грамів
Яйцяварені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовностідва рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечерідві порціїодна штукаодна штука
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовиниз кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін Dщодня по одній порції під час сніданку та вечері два рази на тиждень під час обіду10 порцій дві порції150 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 100 мілілітрів йогурту або кефіру, або 100 грамів сиру кисломолочного, або 10 грамів сиру твердого, або 15 грамів сметани 10 грамів сиру твердого або 15 грамів сметани200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани 15 грамів сиру твердого або 25 грамів сметани
Насичені жири тваринного походженнямасло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жирущодня під час сніданку, обіду та вечері15 порцій2 грами2,5 грама
Рослинні жирирафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирівщодня під час сніданку та вечері10 порцій4 грами4,5 грама
щодня під час обіду5 порцій5 грамів5,5 грама
Сількількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сільщодня під час сніданку, обіду та вечері15 порцій0,7 грама1 грам
Цукоробмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоївщодня під час сніданку, обіду та вечеріпо п’ять порцій на сніданок, обід та вечерюдо трирічного віку додавання цукру не дозволяєтьсявід 3 до 4 років 7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю
Какаобез додавання цукрів та підсолоджувачівдва рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечерідві порції5 грамів6 грамів
Чайбез вмісту кофеїну, без додавання цукрів та підсолоджувачівдва рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечерідві порції0,2 грама0,3 грама

{Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ№ 786 від 28.07.2021}

Кiлькiсть переглядiв: 676