Раціональне харчування
Харчування є одним з найважливіших факторів, що забезпечують нормальний потік процесів росту і розвитку дитини, стійкість до впливу несприятливих умов, високий функціональний рівень провідних систем організму.
Компоненти харчування. Харчові джерела вітамінів та мінеральних речовин
Біотин - Печінка, яєчний жовток, овес, овочі, горіхи, пророщене зерно
Вітамін А (ретинол) - Риб’ячий жир, печінка, нирки, молоко, масло, сир, яйця, маргарин, зелені листкові овочі, жовті та червоні фрукти й овочі (зокрема абрикоси, морква, помідори)
Вітамін В1 (тіамін) - Свинина, бекон, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, дріжджі, соя, риба, зелені овочі (зокрема горошок), картопля
Вітамін В12 (ціанкобаламін) - Печінка, м’ясо, яйця, дріжджовий екстракт, молочні продукти, риба. У рослинній їжі відсутній
Вітамін В2 (рибофлавін) - Клітковина, печінка, дріжджі, зернові зародки, м’ясо, соя, яйця, овочі, горіхи, молочні продукти (зокрема сир)
Вітамін В3 (ніацин) - Печінка, пісне м’ясо, продукти із цілого зерна, овочі (зелений перець, горошок, картопля тощо), риба, дріжджі, арахіс, сир, яйця
Вітамін В5 (пантотенова кислота) - Більшість продуктів, як-от: м’ясо, зернові продукти (зокрема з висівками, темний рис), овочі, дріжджі, яйця, горіхи
Вітамін В6 (піридоксин) - М’ясо, яйця, риба, хліб, зелені овочі (зокрема капуста), дріжджі, пророщене зерно та продукти з борошна з висівками, молоко
Вітамін Д (кальциферол) - Масло, маргарин, яйця, риб’ячий жир, жирна риба
Вітамін Е (токоферол) - Насіння, зелені листкові овочі, горіхи, хліб із висівками, маргарин, крупи, яєчний жовток, рослинна олія, пророщене зерно
Вітамін К - Зелені овочі, соя, печінка, рослинна олія, крупи, фрукти, горіхи
Вітамін С (аскорбінова кислота) - Чорна смородина, шипшина, солодкий перець, апельсини, лимони, помідори
Залізо - М’ясо, печінка, нирки, яйця, квасоля, сочевиця, шпинат, курага, дріжджі, інжир, чорнослив, крупи, горіхи, какао, патока
Йод - Морепродукти, печінка тріски, фрукти, овочі. Йодовані добавки містяться також у деяких сортах кухонної солі
Калій - Крупи, фрукти і фруктові соки, овочі, горіхи, м’ясо
Кальцій - Молоко, йогурт, сир, м’ясо, крупи (зокрема вівсяна), риба (зокрема сардини), зелені овочі (крес-салат, шпинат тощо), кунжут, горіхи
Лецитин (холін та інозитол) - Яєчний жовток, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, овес, горох і боби, горіхи, пророщене зерно
Магній - Зелені овочі (крім шпинату), хліб, молоко, яйця, арахіс, соя, кунжут, ціле зерно
Марганець - Листкові овочі, боби, горох, ананаси, продукти із цілого зерна, яєчний жовток, горіхи, насіння, чай, кава
Мідь - Зелені овочі, печінка, молюски, продукти із цілого зерна, сухофрукти, миндаль
Сірка - Яйця, м’ясо, риба, молоко, крупи. Міститься у всіх білках
Фолієва кислота - Печінка, зелені овочі, бобові, хліб, банани, продукти із цілого зерна, дріжджі
Фтор - Чай, морська риба
Цинк - М’ясо, продукти із цілого зерна, бобові
**
Продукти і страви, що рекомендують дітям.
Відповідно до Постанови Кабінету міністрів України від 24.03.2021 №305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"
НОРМИ споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування
Група харчових продуктів | Характеристика | Частота включення до складу сніданку, обіду або вечері | Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень | Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи | |
від 1 до 4 років | від 4 до 6 (7) років | ||||
Овочі | різноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашені | щодня на сніданок, обід та вечерю разом із зеленнюквашені овочі можуть пропонуватися дітям, віком від 4 років не частіше ніж три рази на тиждень (по одному разу на сніданок, обід та вечерю) | 15 порцій | 60 грамів | 80 грамів |
Фрукти та ягоди | різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені | щодня на сніданок або вечерю, а також на обід | 10 порцій | 60 грамів | 80 грамів |
Соки | фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту | два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | дві порції | 120 мілілітрів | 180 мілілітрів |
Фрукти та ягоди сушені | різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачів | три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | три порції | 20 грамів | 25 грамів |
Злакові, зернові та бобові | перевага надається злаковим, зерновим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравах | щодня у чергуванні із стравами з картоплі під час сніданку, обіду та вечерібобові пропонуються принаймні три рази на тиждень | 15 порцій | 80 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) | 100 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
Картопля | відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравах | під час сніданку, обіду або вечері з таким чергуванням: одна страва з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових, зернових/бобових | чотири порції | 80 грамів | 100 грамів |
Хліб | цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба | щодня під час сніданку або вечері та під час обіду | 10 порцій | 30 грамів | 30 грамів |
Риба | різні сорти морської риби, маса порції - розморожена риба розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток | два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | дві порції | 40 грамів | 60 грамів |
Птиця | охолоджена/заморожена, крім водоплавної, маса порції без шкіри та кісток | шість разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | по дві порції на сніданок, обід та вечерю | 45 грамів | 60 грамів |
Свинина, телятина, яловичина | охолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м’яса) частини тушки, маса порції без кістки | два рази на тиждень під час обіду | дві порції | 45 грамів | 60 грамів |
Яйця | варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності | два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | дві порції | одна штука | одна штука |
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини | з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D | щодня по одній порції під час сніданку та вечері два рази на тиждень під час обіду | 10 порцій дві порції | 150 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 100 мілілітрів йогурту або кефіру, або 100 грамів сиру кисломолочного, або 10 грамів сиру твердого, або 15 грамів сметани 10 грамів сиру твердого або 15 грамів сметани | 200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани 15 грамів сиру твердого або 25 грамів сметани |
Насичені жири тваринного походження | масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру | щодня під час сніданку, обіду та вечері | 15 порцій | 2 грами | 2,5 грама |
Рослинні жири | рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів | щодня під час сніданку та вечері | 10 порцій | 4 грами | 4,5 грама |
щодня під час обіду | 5 порцій | 5 грамів | 5,5 грама | ||
Сіль | кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль | щодня під час сніданку, обіду та вечері | 15 порцій | 0,7 грама | 1 грам |
Цукор | обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв | щодня під час сніданку, обіду та вечері | по п’ять порцій на сніданок, обід та вечерю | до трирічного віку додавання цукру не дозволяєтьсявід 3 до 4 років 7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю | 7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю |
Какао | без додавання цукрів та підсолоджувачів | два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | дві порції | 5 грамів | 6 грамів |
Чай | без вмісту кофеїну, без додавання цукрів та підсолоджувачів | два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | дві порції | 0,2 грама | 0,3 грама |
{Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ№ 786 від 28.07.2021}